16. maj 2025
Bruun & Hjejle rådgiver Fælledby, der går foran med et af Danmarks største energifællesskaber
Energifællesskaber er en vigtig nøgle i den grønne omstilling – men det kræver en gennemtænkt organisering fra starten. Fælledby har valgt en model med stærk organisering og bred deltagelse.
Et energifællesskab i stor skala
Fælledby, der er et JV mellem By & Havn og PensionDanmark, har taget et vigtigt skridt mod fremtidens energisystem med etableringen af et af Danmarks hidtil største energifællesskaber. Fælledby Energifællesskab omfatter en bred vifte af deltagere – fra boligejere og lejere til mindre retailvirksomheder og kommunale institutioner. Også de almene boliger arbejder på at få accept fra kommunens tilsyn til at deltage i fællesskabet.
Bruun & Hjejle har rådgivet om etablering og organisering af energifællesskabet og bidraget til at sikre en juridisk ramme, der understøtter både ambitioner og lovkrav.
Organiseringen er afgørende for succes
Et energifællesskab kræver en gennemtænkt organisering fra starten. Lovgivningen er kompleks, og det kræver både dyb juridisk indsigt og lokal forståelse at etablere en holdbar model. Udover en klar struktur, er lokalt engagement og økonomisk opbakning afgørende for, at deltager bakker op og føler ejerskab.
Teknisk infrastruktur skaber værdi
For at energifællesskabet skal være bæredygtigt – både økonomisk og klimamæssigt – er en velfungerende teknisk infrastruktur afgørende. I Fælledby indgår blandt andet:
- Integrerede solceller på alle egnede tagflader
- Batterier til lagring af overskudsenergi
- Ladestandere til elbiler
- Intelligent visning og styring af energiforbrug
Tiltagene bidrager til højere selvforsyning og bedre udnyttelse af den lokale energiproduktion.
Fordelene for deltagerne
Fælledby Energifællesskab arbejder mod en selvforsyningsgrad på 35 % og et salg af overskudsstrøm. Volumen gør det muligt at indgå aftaler med elhandelsvirksomheder og opnå stabile, fordelagtige elpriser under spotprisen på markedet – i Fælledby forventes beboerne at kunne opnå en besparelse på ca. 10 % på elpris og abonnement. Energifællesskabet kan desuden tilbyde systemydelser som kapacitetsregulering til stabilisering af det kollektive net, hvilket kan give yderligere fordele.
En model til inspiration
Fælledby dækker et område på ca. 220.000 m2, og der etableres 2.000 boliger, to daginstitutioner og en skole, og energifællesskabet omfatter hele området. Det er muligt, fordi lovgivningen i dag gør det muligt at samle produktion, forbrug og lagring i energifællesskaber og således tillader deling af lokal elproduktion på tværs af flere bygninger og mellem forskellige slutbrugere via energifællesskabet.
En styrke ved modellen er den varierede sammensætning af deltagerne. Når både boliger, retailvirksomheder og institutioner er med, fordeler elforbruget sig mere jævnt over hele døgnet. Det giver en mere stabil og effektiv udnyttelse af den producerede energi.
En platform for grøn omstilling
Energifællesskaber som det i Fælledby kan være afsæt for andre grønne initiativer og bidrage til både klimamæssig og lokal værdi.
Med en gennemtænkt organisering, teknisk infrastruktur og lokal opbakning er energifællesskaber et relevant redskab i den grønne omstilling – og Fælledby kan tjene som eksempel på, hvordan det kan lade sig gøre i praksis.